Situat a la Vall de Ribes, al Ripollès, el municipi de Planoles s'exten en una franja de Nord a Sud, ocupant transversalment la vall intermitja del riu Rigard, que s'obre d'est a oest. Aquesta peculiar disposició fa que el terrirori del municipi tingui dos parts ben diferenciades, una a l'obaga, i una altra al solei, el que confereix al municipi una gran riquesa i varietat d'espais i formes de vida.

Aquesta riquesa es veu reforçada per un clima particular, propi de l'alta muntanya mediterrània, caracteritzat pel Sol i la humitat que proporcionen les plujes. És un clima propici per al desenvolupament d'una vegetació exuberant, que acull infinitat de formes de vida tan vegetals com animals, algunes excepcionals per la seva raresa, altres últims exemplars d'espècies en perill d'extinció. No és estrany doncs, que el municipi de Planoles tingui parts del seu terme declarades Espais d'Interès Natural (zones PEIN). Són els Espais de la Serra de Montgrony i el de les Capçaleres del Ter i del Freser, declarat aquest també Reserva Nacional de Caça i futur Parc Natural.

A tocar del terme municipal de Planoles trobem, un altre espai protegit: Les Obagues del Rigard.

El terme municipal es veu atravessat per dues grans vies de comunicació: La carretera N.152 (la mítica "Collada de Toses"), i la via del Ferrocarril Transpirenaic, que igual que la carretera uneix Barcelona amb Puigcerdà. Són totes dues obres d'enginyeria capdal a la seva època, que seguint les antigues vies tradicionals de comunicació entre la conca del Ter i la Cerdanya, van trencar l'aïllament que històricament havien imposat les dificultats en la comunicació a través d'unes muntanyes imponents de clima extrem a l'hivern.

Aquest aïllament històric ha ajudat a conservar els principals valors d'un territori que durant l'alta edat mitjana va ser bressol d'una nova cultura amb una acusada identitat, que poc a poc es va estendre pel que avui és Catalunya. Fins als nostres dies han arribat com a testimoni d'excepcional bellesa i valor artístic d'aquella època unes esglésies romàniques que conserven al seu interior tota l'espiritualitat dels seus creadors.

Les antigues cases, caracteritzades per la rusticitat i senzillesa de la pedra i la llosa, tenen com a contrapunt boniques cases d'estiueig, els propietaris de les quals s'han vist atrets pels infinits valors naturals d'uns paisatges esclatants de verd tot l'any, excepte a l'hivern, quan la neu cobreix la vall de blanc, fent dels esports d'hivern, i en concret l'esquí, la principal activitat d'oci, que es pot practicar a les veïnes estacions de Núria, Massella i La Molina.

El municipi de Planoles, està format pels pobles de Planoles i de Planès. A més hi ha 6 veïnats o nuclis dispersos (Can Fosses, Les Casetes, El Molí, Cruells i el Serrat, l'Aspre, i El Puig)

Calendari d'activitats

loader

Activitats

Enllaços d'interès

meteoplanoles

METEOPLANOLES
Dades meteorològiques i estadístiques

logotennis

poum_verd

POUP - VALL DE RIBES
Municipi de Planoles

ico_arbre

CENTRE D'INTERPRETACIÓ DEL BOSC I LA NATURA
Prat Lluís

ico_blog

EL BLOG DE L'ESCOLA DE PLANOLES
Escola Núria Morer i Pi

logo-definitiu-1

ROMÀNIC EN VIU
VIII Cicle de concerts a les esglèsies de la Baronia de Toses

ico_link CURSA PUJADA COLLET
aep AEP 
Associació Excursionista de Planoles
ico_papallones CA L'AGUSTÍ
LA CASA DE LES PAPALLONES

vinyes


LES VINYES DE CAN CRUELLS